SAN FRANCISCO, 2 juni 2014 – Apple heeft vandaag OS X Yosemite aangekondigd, een krachtige nieuwe versie van OS X in een modern nieuw jasje, met krachtige nieuwe programma’s en indrukwekkende nieuwe voorzieningen die ervoor zorgen dat je Mac en iOS-apparaten nog beter op elkaar aansluiten. In de nieuwe weergave ‘Vandaag’ in Berichtencentrum zie je in één oogopslag alles wat je voor die dag moet weten. In de Finder vind je iCloud Drive, waarop je allerlei soorten bestanden kunt bewaren. En Safari heeft een nieuwe gestroomlijnde vormgeving waarin je de belangrijkste opties altijd meteen te zien krijgt. In Mail kun je nu nog makkelijker bijlagen bewerken en versturen. Met Handoff kun je op het ene apparaat aan iets beginnen en die activiteit als het ware doorgeven aan een ander apparaat. En met Instant Hotspot is het instellen van je iPhone als hotspot net zo eenvoudig als het verbinden met een wifinetwerk. Yosemite biedt zelfs de mogelijkheid om via je Mac met je iPhone te bellen.

“Met zijn prachtige, nieuwe vormgeving en fantastische nieuwe programma’s is Yosemite de toekomst van OS X, volledig toegerust voor een naadloze aansluiting op iOS”, aldus Craig Federighi, senior vice president Software Engineering van Apple. “We werken allemaal nauw samen bij de ontwikkeling van onze platforms, voorzieningen en apparaten. Al onze producten sluiten naadloos op elkaar aan en bieden zo een ongekende gebruikservaring. Dat zie je alleen bij Apple.”

OS X heeft met Yosemite een fraaie nieuwe vormgeving gekregen. Regelaars worden duidelijker weergegeven, werken slimmer en zijn makkelijker te begrijpen. Dankzij gestroomlijnde knoppenbalken staat je materiaal altijd centraal, zonder iets af te doen aan de functionaliteit. Doorzichtige elementen bieden zicht op wat er nog meer in een programmavenster staat en wat achter iets anders verscholen staat. Ook je bureaublad schijnt er doorheen. Programmasymbolen hebben een heldere, consistente vorm en zijn dankzij een bijgewerkt systeemlettertype beter leesbaar.

In de nieuwe weergave ‘Vandaag’ in Berichtencentrum zie je in één oogopslag alles wat je voor die dag moet weten, dankzij widgets voor Agenda, Weer, Aandelen, Herinneringen, Wereldklok en sociale netwerken. Je kunt zelfs extra widgets downloaden uit de Mac App Store en daarmee je weergave aanpassen. Spotlight verschijnt nu midden op het bureaublad en bevat nieuwe categorieën met zoekresultaten. Je kunt uitgebreide suggesties bekijken van Wikipedia, Kaarten, Bing, App Store, iTunes Store, iBooks Store, favoriete websites, nieuwssites en filmladders.

Met iCloud Drive, geïntegreerd in de Finder, kun je elk soort bestand in iCloud bewaren. iCloud Drive werkt net als andere mappen op je Mac: je kunt er bestanden heen slepen, ze in mappen ordenen en van tags voorzien en er met Spotlight naar zoeken. Met iCloud Drive kun je vanaf je Mac, iPhone en iPad en zelfs vanaf een Windows-pc bij al je bestanden die in iCloud staan.

Safari heeft een nieuwe gestroomlijnde vormgeving waarin je de belangrijkste opties altijd meteen te zien krijgt. In de nieuwe Favorieten-weergave heb je snel toegang tot je favoriete websites en in de handige nieuwe tabbladweergave zie je in één venster miniaturen van alle webpagina’s die je open hebt staan. Je kunt in Safari ook je privacy beter bewaken. Zo zijn er aparte vensters voor de privémodus en is er ingebouwde ondersteuning voor DuckDuckGo, een zoekmachine die gebruikers niet volgt. Wanneer je op populaire of veelvoorkomende termen zoekt, krijg je naast de suggesties van je zoekprogramma nieuwe Spotlight-suggesties te zien. Safari ondersteunt de nieuwste webstandaarden, waaronder WebGL en SPDY. Dankzij de ondersteuning voor HTML5 Premium Video Extensions kun je tot twee uur langer naar Netflix HD-video’s kijken. Met zijn Nitro JavaScript-engine is Safari bij het uitvoeren van JavaScript in doorsnee websites ruim zes keer sneller dan Firefox en ruim vijf keer sneller dan Chrome.

In Mail kun je nu nog makkelijker bijlagen bewerken en versturen. Met de markeringsfunctie kun je vanuit Mail snel formulieren invullen en ondertekenen. Ook kun je afbeeldingen en pdf’s annoteren. Met Mail Drop kun je vanuit Mail eenvoudig grote video’s, afbeeldingen of bestanden tot 5 GB naar elk willekeurig e-mailadres sturen. Berichten heeft een nieuwe vormgeving en biedt nu nog meer opties om met je familie en vrienden te communiceren. Je kunt nu titels toevoegen aan bestaande berichtreeksen zodat je ze snel terug kunt vinden. Je kunt ook nieuwe contactpersonen aan een al lopende conversatie toevoegen of een conversatie verlaten als je die niet meer wilt volgen. Met Soundbites kun je rechtstreeks in Berichten audiofragmenten maken, versturen en beluisteren.

Dankzij de continuïteitsvoorzieningen in Yosemite zijn je Mac en je iOS-apparaat de beste maatjes. Als je iPhone of iPad in de buurt van je Mac ligt, kun je met Handoff een activiteit op het ene apparaat starten en die als het ware doorgeven aan het andere apparaat. Met Instant Hotspot is het instellen van je iPhone als hotspot net zo eenvoudig als het verbinden met een wifinetwerk.³ De sms- en mms-berichten die voorheen alleen op je iPhone te zien waren, verschijnen nu op al je apparaten in Berichten. Je kunt zelfs rechtstreeks vanaf je Mac sms- en mms-berichten versturen en met je iPhone bellen terwijl je je Mac als speakerphone gebruikt.⁴

Met zijn platformtechnologieën maakt Yosemite het voor ontwikkelaars makkelijker om allemaal geweldige nieuwe Mac-programma’s te maken. Met SpriteKit kunnen ze realistische bewegings- en lichteffecten in games toepassen. SpriteKit en SceneKit samen stellen elke ontwikkelaar in staat lichtere 3D-games te maken. Storyboards voor Yosemite en Xcode 6 maken optimaal gebruik van de nieuwe View Controller-API’s in AppKit. Daarmee kun je gemakkelijker programma’s maken waarin steeds verschillende gegevens in beeld moeten komen. Er zijn nieuwe API’s beschikbaar waarmee ontwikkelaars de Handoff-functie in een programma kunnen integreren. Ook kunnen ze widgets maken voor de weergave ‘Vandaag’ en die via de Mac App Store beschikbaar stellen. Met de extensies voor het Deel-menu kun je nieuwe bestemmingen aan het Deel-menu toevoegen. Ook zijn er nieuwe API’s waarmee ontwikkelaars aangepaste vensters voor delen kunnen maken.

Tagged with →  
Share →