iOS8SAN FRANCISCO, 2 juni 2014 – Apple heeft vandaag iOS 8 onthuld, de grootste release sinds de opening van de App Store. Deze nieuwe versie bevat geweldige nieuwe functies en biedt ontwikkelaars de tools om zelf fantastische nieuwe apps te ontwikkelen. iOS 8 is nog eenvoudiger, sneller en intuïtiever dan de vorige versie en bevat iCloud-fotobibliotheek, waarmee je nog eenvoudiger je foto’s en video’s kunt uitwisselen met al je apparaten, nieuwe functies in Berichten om met één veegje gesproken opnamen, video’s en foto’s te delen, en een splinternieuwe gezondheidsapp, waarmee je op één centrale plaats gegevens over je fysieke gesteldheid en fitnessgegevens kunt bijhouden. Daarnaast biedt iOS 8 een voorspellende typfunctie voor het QuickType-toetsenbord van Apple, de zogenaamde Delen met gezin-functie waarmee leden van een gezin hun aankopen, foto’s en agenda’s met elkaar kunnen delen, en iCloud Drive, waarmee je bestanden kunt bewaren en overal kunt bekijken.

 

“Dankzij fantastische nieuwe functies in iOS 8, zoals iCloud-fotobibliotheek, een splinternieuwe Berichten-app, het QuickType-toetsenbord en de nieuwe gezondheidsapp, kunnen gebruikers hun apparaten nog sneller, eenvoudiger en intuïtiever gebruiken”, aldus Craig Federighi, senior vice president Software Engineering van Apple. “Ook beschikken ontwikkelaars met deze nieuwe versie over geweldige nieuwe tools voor apps om je gezondheid in kaart te brengen en om apparaten en voorzieningen in je huis eenvoudig en veilig te bedienen.”

 

Met de Foto’s-app en iCloud-fotobibliotheek heb je altijd en overal toegang tot al je foto’s en video’s. Je vindt je foto’s eenvoudig terug en ze zijn op alle apparaten op dezelfde manier geordend. Met de nieuwe Foto’s-app kun je de horizon in foto’s automatisch recht maken en met de slimme bewerkingstools kun je het licht en de kleur snel aanpassen. Ook biedt de app tools om foto’s nog verder te bewerken. Met iCloud-fotobibliotheek wordt elke aanpassing en elk effect automatisch op al je apparaten doorgevoerd.

 

Gesprekken worden met Berichten nog echter, doordat je met slechts één veegje kunt communiceren. Met één tikje kun je je gesproken opnamen, video’s en foto’s in Berichten delen. Ook kun je heel eenvoudig iemand aan een groepsbericht toevoegen of eruit verwijderen, een gesprek verlaten en ‘Niet storen’ inschakelen. Deelnemers aan een gesprek kunnen eenvoudig door alle foto’s en video’s bladeren en meerdere foto’s of video’s tegelijk delen. En je kunt je gesprekspartners voor een uur, een dag of nog langer laten weten waar je momenteel bent door je huidige locatie te delen.

 

De nieuwe gezondheidsapp verzamelt alle gegevens van de verschillende gezondheidsapps en fitnessapparaten die je gebruikt, zodat je in één oogopslag kunt zien hoe het met je gezondheid gesteld is. Ontwikkelaars kunnen met iOS 8 verschillende gezondheids- en fitnessapps gegevens laten uitwisselen. Je kunt instellen dat elke app specifieke gegevens van een andere app mag gebruiken voor een nog uitgebreider overzicht van je fysieke gesteldheid en je workouts. Zo kun je met Nike+ en NikeFuel belangrijke gegevens en statistieken uit andere gezondheidsapps ophalen, zoals gegevens over je slaap- en eetpatroon, zodat je een aangepast gebruikersprofiel kunt opstellen en je sportprestaties kunt verbeteren.

 

De nieuwe voorspellende typfunctie voor het QuickType-toetsenbord van Apple is slimmer en persoonlijker, doordat rekening wordt gehouden met de context, zoals wie de ontvanger van het berichtje is en in welke app het berichtje wordt getypt. QuickType begrijpt jouw manier van communiceren en stelt favoriete uitspraken voor, zodat je met een paar tikjes een hele zin kunt typen. Alles wat het toetsenbord oppikt van jouw manier van communiceren wordt gecodeerd op het apparaat en niet naar de cloud gestuurd.

 

Via de nieuwe Delen met gezin-functie in iOS 8 kunnen gezinsleden hun aankopen, foto’s en agenda’s eenvoudiger dan ooit onderling delen. Gezinsleden kunnen door elkaars iTunes-, iBooks- en App Store-aankopen bladeren en deze downloaden. Maximaal zes gezinsleden kunnen met hun eigen Apple ID van deze functie gebruikmaken. Ouders kunnen een Apple ID voor hun kinderen aanmaken. Deze bevat een optie voor ouderlijke toestemming voor de aanschaf van onderdelen. Met de Delen met gezin-functie blijft iedereen altijd van elkaar op de hoogte. Zo kun je een gedeelde fotostream of een gedeelde agenda aanmaken en instellen dat gezinsleden elkaars locatie delen.

 

Met iCloud Drive kun je uiteenlopende documenten op een veilige manier bewaren en ze op al je apparaten openen en bewerken. De wijzigingen die je op het ene apparaat doorvoert, worden automatisch op al je apparaten doorgevoerd, of het nu een iOS-apparaat, een Mac of een Windows-pc is. Ook worden ze op www.icloud.com doorgevoerd. iCloud Drive zorgt er bovendien voor dat apps op een geheel nieuwe manier met elkaar samenwerken, doordat apps toegang tot elkaars gegevens krijgen en je een bestand in verschillende apps kunt bewerken.

 

Ook voor het bedrijfsleven heeft iOS 8 aantrekkelijke nieuwe functies. iOS 8 bouwt voort op het nieuwe mobilisatiemodel in de IT-wereld doordat gebruikers beter worden geïnformeerd over de manier waarop hun apparaat is geconfigureerd, beheerd of beperkt. iOS 8 bevat uitgebreide beveiligings- en beheervoorzieningen en nieuwe productiviteitsfuncties, zoals uitgebreidere gegevensbeveiliging voor de voornaamste ingebouwde apps, de mogelijkheid om automatisch te laten weten dat je niet op kantoor bent, de mogelijkheid om de beschikbaarheid van je collega’s te zien zodat je weet wanneer je een vergadering kunt plannen en ondersteuning voor configureerbare meldingen van berichtreeksen in Mail.

 

Andere iOS 8-functies zijn:

• verbeteringen op het gebied van design die voortborduren op de schitterende interface van iOS 7, met interactieve meldingen, snel toegang tot de voornaamste contactpersonen, de optie om snel tussen je inbox en concepten in Mail te schakelen, plus een aantal intelligente suggesties;

• meer Spotlight-zoekmogelijkheden waarmee je niet alleen op je apparaat, maar ook in artikelen op Wikipedia, nieuwsartikelen en in resultaten van plaatsen in de buurt kunt zoeken; en

• betere continuïteit tussen iPhone, iPad en Mac met functies als Handoff, waarmee je een activiteit op het ene apparaat kunt starten en op een ander apparaat kunt voortzetten, Instant Hotspot en de optie om te bellen en gebeld te worden en sms- en mms-berichten vanaf je Mac of iPad te versturen.

Tagged with →  
Share →