Apple maakt vandaag bekend dat de evaluatieversie van Mac OS X Lion voor ontwikkelaars beschikbaar is gesteld. Met deze achtste belangrijke nieuwe versie van ’s werelds meest geavanceerde besturingssysteem zijn een aantal van de meeste briljante functies van de iPad ook op de Mac beschikbaar. Enkele nieuwe functies in deze versie zijn Mission Control, waarin alle geopende programma’s en vensters op de Mac overzichtelijk worden weergegeven; Launchpad, een nieuwe basis voor alle programma’s op de Mac; schermvullende programma’s voor een overzichtelijke en duidelijke weergave, en nieuwe Multi-Touch-bewegingen. Daarnaast bevat Lion de Mac App Store, de beste manier om Mac-apps te ontdekken, te installeren en automatisch bij te werken. De evaluatieversie van Mac OS X Lion is vanaf vandaag via de Mac App Store beschikbaar voor deelnemers van het Mac Developer Program. De uiteindelijke versie zal in de zomer beschikbaar zijn voor eindgebruikers.

“iPad is onze inspiratiebron geweest voor een reeks innovatieve functies in Lion”, aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Product Marketing van Apple. “Ontwikkelaars zullen vooral zeer enthousiast zijn over Mission Control en Launchpad. Bovendien kunnen ze nu zelf nieuwe functies aan hun eigen apps toevoegen, zoals schermvullende weergave, Multi-Touch-bewegingen, Versies en Automatisch bewaren.”

Het krachtige, splinternieuwe Mission Control is een combinatie van Exposé, Dashboard, Spaces en schermvullende programma’s waarin alle geopende programma’s en vensters op de Mac overzichtelijk worden weergegeven. Door een veegbeweging te maken, laat je het bureaublad uitzoomen en zie je per programma de geopende vensters, miniaturen van je schermvullende programma’s en Dashboard, zodat je met één klik vindt wat je zoekt.

Met Launchpad is het vinden en openen van een programma eenvoudiger dan ooit. Met één klik verschijnen alle Mac-programma’s in een schitterende, schermvullende weergave, van waaruit je direct programma’s kunt openen, anders kunt rangschikken of kunt ordenen in mappen. Ook kun je programma’s op verschillende pagina’s ordenen en vervolgens eenvoudig door de verschillende pagina’s bladeren.

Lion bevat ook de schermvullende weergave waarover iPad-gebruikers zo te spreken zijn. Met één klik geef je een programma schermvullend weer zodat het van het beeldscherm van je Mac spettert. Je kunt met je vinger van het ene naar het andere schermvullende venster slepen en zelfs terug naar je bureaublad of Dashboard.

Dankzij de nieuwe Multi-Touch-bewegingen en de vloeiende animaties kun je op een natuurlijke en intuïtieve manier op je Mac werken. Nieuwe bewegingen zijn: een knijpbeweging om in te zoomen op een webpagina of afbeelding, naar links of naar rechts vegen om een pagina om te slaan of te schakelen tussen schermvullende programma’s en omhoog vegen om Mission Control te openen.

Daarnaast bevat Lion de Mac App Store, waar je via je iTunes-account de beste nieuwe apps kunt uitzoeken en kopen, en deze in één enkele stap kunt downloaden en installeren. De apps die je in de Mac App Store hebt gekocht, worden direct in Launchpad geïnstalleerd.

Andere nieuwe functies in Lion:

· Een nieuwe versie van Mail met een elegante, schermvullende lay-out die ook op iPad beschikbaar is; berichtenreeksen, waarmee bij elkaar horende berichten automatisch worden gegroepeerd; krachtigere zoekfuncties; en ondersteuning voor Microsoft Exchange 2010;
· AirDrop, waarmee je uiterst eenvoudig bestanden draadloos van de ene Mac naar de andere Mac kunt kopiëren, zonder dat daar enige configuratie aan te pas komt;
· Versies, waarmee opeenvolgende versies van een document tijdens het bewerken automatisch worden bewaard en waarmee je eerdere versies eenvoudig kunt bekijken, bewerken en zelfs herstellen;
· Hervatten, waarmee programma’s op dezelfde manier worden weergegeven nadat je je Mac opnieuw hebt opgestart of een programma hebt gestopt en opnieuw hebt geopend;
· Automatisch bewaren, waarmee je documenten tijdens het bewerken automatisch worden bewaard;
· Het geheel vernieuwde FileVault, waarmee je lokale en externe schijven volledig kunt coderen en waarmee je gegevens direct van je Mac kunt wissen; en
· Mac OS X Lion Server, waarmee je heel eenvoudig een server kunt opzetten en dat bovendien ondersteuning biedt voor het beheer van Mac OS X Lion-computers, iPhones, iPads en iPod touch-apparaten.

Tagged with →  
Share →