Apple licht tipje van de sluier op over Mac OS X Lion.

CUPERTINO, 20 oktober 2010 – Apple® heeft vandaag een tipje van de sluier opgelicht over Mac OS® X Lion, de achtste belangrijke nieuwe versie van ’s werelds meest geavanceerde besturingssysteem. Lion, dat vanaf volgend jaar zomer beschikbaar is, is gebaseerd op de vele innovatieve functies van de iPad-software. Bij de eerste kennismaking van vandaag zijn slechts een paar van de nieuwe functies in Lion genoemd, zoals de Mac® App Store?, een nieuwe manier om desktopapps te ontdekken, te installeren en automatisch bij te werken; Launchpad, een nieuwe basis voor alle programma’s op de Mac; algehele ondersteuning voor schermvullende apps; en Mission Control, een combinatie van Exposé®, Dashboard, Spaces® en schermvullende apps waarin alle geopende programma’s en vensters op de Mac overzichtelijk worden weergegeven, zodat je snel vindt wat je zoekt.

“Met Lion zijn de meeste briljante functies van de iPad ook op de Mac beschikbaar. Daarnaast bevat deze nieuwe versie een aantal gloednieuwe functies, zoals Mission Control, een functie die Mac-gebruikers ongetwijfeld zal aanspreken”, aldus Steve Jobs, CEO van Apple. “Lion bevat talloze nieuwe functies en we hopen dat de paar die vandaag aan de orde zijn geweest duidelijk hebben gemaakt wat onze plannen met het besturingssysteem zijn.”

De Mac App Store is – de naam zegt het al – de revolutionaire App Store op de Mac, waarmee Mac-gebruikers heel eenvoudig apps voor de Mac kunnen vinden, installeren en bijwerken. Net als op iPad™ moet je gebruikmaken van je iTunes®-account om een app te kopen. Deze wordt vervolgens in één stap gedownload en geïnstalleerd. Updates voor apps zijn direct via de Mac App Store beschikbaar, zodat je al je apps eenvoudig up-to-date kunt houden. De Mac App Store zal binnen 90 dagen beschikbaar zijn voor Snow Leopard® en maakt integraal deel uit van Lion, dat volgend jaar zomer op de markt komt.

Met Launchpad, dat vergelijkbaar is met het beginscherm op iPad, is het vinden en openen van een app eenvoudiger dan ooit. Eén klik op het Launchpad-symbool in het Dock en alle apps op de Mac worden elegant weergegeven. Apps kunnen in elke willekeurige volgorde worden gezet of in mappen worden onderverdeeld. Je vindt snel de app die je zoekt, gewoon door met je vinger door de verschillende pagina’s met apps te vegen.

Lion bevat algehele ondersteuning voor schermvullende programma’s. Je kunt met één klik de schermvullende modus inschakelen, van de ene naar de andere schermvullende app gaan door over het trackpad te vegen en al net zo eenvoudig teruggaan naar het bureaublad om je programma’s in meerdere vensters weer te geven.

Met Mission Control kun je alle apps en vensters die op je Mac zijn geopend in één weergave bekijken, zodat je direct naar de gewenste app of het gewenste venster kunt gaan. Bovendien bevat Mission Control de allernieuwste versie van Exposé, waarin alle vensters die op je Mac zijn geopend per programma zijn geordend. Exposé bevat ook miniaturen van schermvullende apps, Dashboard en andere Spaces.

Tagged with →  
Share →