Apple heeft bekend gemaakt dat de iWork-productiviteitssoftware (Pages, Numbers en Keynote) en de bekroonde iLife-creativiteitssoftware (iPhoto, iMovie en GarageBand) een complete make-over hebben ondergaan, zodat ze optimaal zijn afgestemd op OS X Mavericks en iOS 7. Alle software is nu 64-bits, voorzien van iCloud-integratie en uitgerust met talloze nieuwe functies, waardoor je nu nóg meer kunt doen met je Apple apparatuur.  Daarnaast heeft Apple vandaag bekendgemaakt dat zowel iWork als iLife nu gratis is bij aankoop van een Mac of iOS-apparaat.

“Vandaag is een belangrijk moment in de geschiedenis van Apple op het gebied van software”, aldus Eddy Cue, senior vice president Internet Software and Services van Apple. “De naadloze samenwerking tussen verschillende apparaten die in deze nieuwe versies wordt bewerkstelligd, is absoluut ongekend. En dan zijn er nog de nieuwe voorzieningen, zoals iMovie Theater, Drummer en een nieuwe, uniforme bestandsstructuur voor iWork-documenten op alle Apple apparaten.”

Het maken, bewerken en delen van documenten is nog nooit zo eenvoudig geweest als met het volledig vernieuwde iWork-pakket voor Mac en iOS. iWork werkt voortaan met een nieuwe, uniforme bestandsstructuur waardoor documenten er op de Mac, onder iOS en in iCloud gegarandeerd hetzelfde uitzien. Daarnaast kan er in de bètaversie van iWork voor iCloud gebruik worden gemaakt van realtime-samenwerking. Je kunt nu dan ook een bestand aanmaken op iPad, bewerken op een Mac en vervolgens via iWork voor iCloud uitwisselen met een ander, zelfs wanneer die op een pc werkt. De splinternieuwe gebruikersinterface is nog gemakkelijker in het gebruik, maar bevat toch alle tools die onmisbaar zijn voor het maken van tekstdocumenten, spreadsheets en presentaties.

iPhoto voor Mac en iPhoto voor iOS zijn nu 64-bits en dat blijft niet onopgemerkt. Bladeren en bewerken gaan beide even soepel als snel. De nieuwe vormgeving van iPhoto voor iOS is gebaseerd op iOS 7: eenvoudig en stijlvol. Met de nieuwe tools en effecten krijgen foto’s in zowel kleur als zwart-wit een indrukwekkende en spectaculaire uitstraling. Voortaan kunnen gebruikers hun favoriete afbeeldingen delen in de vorm van een diavoorstelling die met een simpele handbeweging kan worden gepauzeerd, teruggespoeld en vooruitgespoeld. En de echte fotoliefhebber bestelt professioneel ogende afdrukken, waaronder panorama’s, of maakt met behulp van Multi-Touch een stijlvol fotoboek met harde kaft.

Dankzij de vernieuwde vormgeving van iMovie voor Mac en iMovie voor iOS blader je in luttele seconden door je videobibliotheek, op zoek naar dat ene filmpje dat je wilt delen. iMovie voor Mac is voorzien van vereenvoudigde bewerkingstools waarmee je leuke effecten kunt toevoegen, videobeelden kunt vertragen of juist versnellen en je film nog meer uitstraling kunt geven. iMovie voor iOS doet als filmbewerkingsapp voor iPhone en iPad in het geheel niet onder voor de desktopversie: video-effecten waarbij beelden naast elkaar of binnen elkaar worden weergegeven en geavanceerde audiobewerkingen worden met slechts enkele tikjes werkelijkheid. En via iMovie Theater kun je gedeelde fragmenten, films en trailers op alle Apple apparaten, waaronder Apple TV, afspelen.*

GarageBand voor Mac is in een nieuw jasje gestoken en bevat een compleet vernieuwde Sound Library plus diverse nieuwe functies, zoals Drummer en Smart Controls. Kortom, alles wat een muzikant nodig heeft om een goed nummer te componeren. GarageBand voor iOS is eveneens bijgewerkt en doet qua stijl denken aan iOS 7. Dankzij het 64-bits-vermogen en maar liefst 32 sporen waant de muziekliefhebber zich in een opnamestudio. Met Inter-App Audio in iOS 7 kun je het geluid uit muziekapps van andere leveranciers direct opnemen in GarageBand, en met AirDrop kun je je muziekproject draadloos delen met andere iOS-gebruikers om er samen aan te werken. iCloud zorgt ervoor dat je muziekprojecten altijd op elk apparaat up-to-date zijn. Daardoor kun je onder iOS aan een nieuw project beginnen en vervolgens in GarageBand voor Mac verdergaan waar je was gebleven.

 

Prijzen en verkrijgbaarheid

iWork en iLife voor Mac zijn gratis bij aankoop van een nieuwe Mac. Huidige iWork- en iLife-gebruikers met Mavericks kunnen hun programma’s gratis bijwerken via de Mac App Store. Voor nieuwe apparaten met iOS 7 zijn iWork en iLife voor iOS gratis verkrijgbaar in de App Store. Huidige gebruikers kunnen de updates gratis downloaden. GarageBand voor Mac en GarageBand voor iOS zijn gratis voor alle OS X Mavericks- en iOS 7-gebruikers. Extra GarageBand-instrumenten en -geluiden zijn voor elk platform als eenmalige in-app-aankoop verkrijgbaar voor € 4,49 incl. btw.

Tagged with →  
Share →