Apple heeft iOS 7 onthuld, de belangrijkste update van iOS sinds de lancering van de eerste iPhone, met een prachtige nieuwe gebruikersinterface. iOS 7 heeft een geheel nieuw ontwerp met subtiele bewegingseffecten, een fraai kleurenpalet en meerdere functielagen waardoor het besturingssysteem meer tot leven komt. De typografie is aangepast voor een strakkere uitstraling en door het gebruik van doorschijnendheid en bewegingseffecten zijn zelfs eenvoudige taken nu nog leuker. iOS 7 bevat honderden nieuwe functies, waaronder Control Center, Berichtencentrum, verbeterde multitasking, AirDrop en verbeteringen in Foto’s, Safari en Siri. Verder bevat iOS nu iTunes Radio, een gratis voorziening voor internetradio op basis van de muziek waarnaar je in iTunes luistert.

“iOS 7 is de belangrijkste iOS-update sinds de lancering van de eerste iPhone”, aldus Craig Federighi, senior vice president Software Engineering van Apple. “Om iOS 7 te maken, hebben we een team samengesteld met een brede expertise, variërend van design tot techniek. We hebben dit samen bereikt en beschouwen iOS 7 als een heel nieuw begin.”

“Eenvoud, helderheid en efficiëntie vertegenwoordigen een diepgaande, tijdloze schoonheid. Echte eenvoud is zoveel meer dan alleen de afwezigheid van afleiding en opsmuk; het gaat om het scheppen van orde binnen een complex geheel”, aldus Jony Ive, senior vice president Design van Apple. “iOS 7 is een duidelijk voorbeeld van deze doelstellingen. Het besturingssysteem heeft een geheel nieuwe structuur die coherent is en in het hele systeem is doorgevoerd.”

iOS 7 heeft een geheel nieuw ontwerp en een volledig nieuwe gebruikersinterface, maar zal toch vertrouwd aanvoelen voor de honderden miljoenen gebruikers van iPhone, iPad en iPod touch in de hele wereld. Met de nieuwe interface lijkt de telefoon zelfs groter, omdat alles is ontworpen om het hele scherm te benutten. De nieuw ontworpen lettertypen zien er fantastisch uit op het Retina-display en tekst wordt nu nog scherper weergegeven.

Helemaal nieuw in iOS 7 is Control Center. Alle instellingen die snel toegankelijk moeten zijn bevinden zich voortaan op één handige locatie. Eén veegbeweging onder in het scherm biedt toegang tot instellingen voor de vliegtuigmodus, Wi-Fi, Bluetooth en ‘Niet storen’. Ook kun je op deze manier de helderheid van het scherm aanpassen, een nummer afspelen of pauzeren, naar het volgende nummer gaan en muziek streamen via AirPlay. Control Center biedt bovendien direct toegang tot apps als Klok, Camera, Rekenmachine en de zaklamp.

In iOS 7 is Berichtencentrum vanuit het toegangsscherm beschikbaar, zodat je alle meldingen met één veegbeweging kunt bekijken. De nieuwe Vandaag-functie van Berichtencentrum biedt een handig overzicht van je dag, inclusief informatie over belangrijke zaken als het weer, verkeer, vergaderingen en activiteiten.

Dankzij de verbeterde multitasking in iOS 7 kunnen ontwikkelaars hun apps met een nieuwe API op de achtergrond laten multitasken. Gebruikers kunnen op een meer visuele en intuïtieve manier  tussen apps schakelen. In iOS 7 wordt bovendien bijgehouden welke apps het vaakst worden gebruikt en wordt materiaal automatisch op de achtergrond bijgewerkt.

AirDrop is een geheel nieuwe manier om snel en gemakkelijk materiaal uit te wisselen met anderen om je heen. Als je iets wilt delen, laat AirDrop zien welke contacten er in de buurt zijn. Je  selecteert degene met wie je het materiaal wilt delen en AirDrop doet de rest. AirDrop werkt op basis van een peer-to-peer-verbinding, zodat je AirDrop overal kunt gebruiken zonder dat je een netwerk nodig hebt of andere instellingen moet opgeven. De overdracht wordt volledig gecodeerd, zodat je materiaal beschermd is en privé blijft.

Met iPhone worden dagelijks wereldwijd meer foto’s gemaakt dan met enige andere camera. De nieuwe Camera-app in iOS 7 bevat filters waarmee je in realtime effecten kunt toevoegen. De Camera-app bevat nu ook een optie voor een vierkante camera en je schakelt snel en gemakkelijk met één veegbeweging tussen de vier camera’s (video, foto, vierkant of panorama).

De nieuw ontworpen Foto’s-app heeft de nieuwe Moments-functie, een nieuwe manier om foto’s en video’s automatisch te ordenen op basis van tijdstip en locatie. Je kunt uitzoomen om foto’s op  basis van momenten, verzamelingen van momenten of jaren te ordenen. iOS 7 bevat ook de mogelijkheid om via iCloud foto’s te delen, de gemakkelijkste manier om alleen bepaalde foto’s met alleen bepaalde personen te delen. Bovendien kunnen familie en vrienden hun eigen foto’s en video’s toevoegen aan jouw gedeelde fotostreams. De nieuwe activiteitenweergave biedt een overzicht van alle updates van je gedeelde streams.

In de vernieuwde gebruikersinterface van Safari zie je meer, onder andere dankzij de schermvullende weergave. Met het nieuwe slimme zoekveld kun je gemakkelijker zoeken en er is een nieuwe weergave voor bladwijzers en Safari-tabbladen. In de iCloud-sleutelhanger worden je wachtwoorden en creditcardgegevens veilig bewaard. Deze gegevens zijn op al je apparaten beschikbaar, zodat je eenvoudig en veilig websites kunt bezoeken die met een wachtwoord worden beschermd of automatisch je gegevens kunt invullen bij transacties. Met de uitgebreide functie voor ouderlijk toezicht kun je automatisch de toegang blokkeren tot websites die niet voor kinderen bedoeld zijn of alleen de toegang tot specifieke websites toestaan.

Siri klinkt beter dan ooit. Er zijn nieuwe mannen- en vrouwenstemmen en zoekacties op Twitter zijn nu geïntegreerd, zodat je Siri kunt vragen wat er op Twitter wordt gezegd.* Siri is nu ook voorzien van Wikipedia-integratie en biedt daarmee toegang tot ’s werelds populairste naslagwebsite. Siri ondersteunt zoekacties met Bing vanuit de app. Ook kun je met Siri apparaatinstellingen wijzigen en je voicemail beluisteren.

De Muziek-app heeft een prachtig nieuw ontwerp en bevat nu iTunes Radio, een gratis voorziening voor internetradio met meer dan 200 stations en een uitgebreide catalogus van muziek uit de iTunes Store, gecombineerd met functies die alleen iTunes kan bieden. iTunes Radio is de beste manier om nieuwe muziek te ontdekken. Als je op je iPhone, iPad, iPod touch, Mac, pc of Apple TV afstemt op iTunes Radio, heb je de keuze uit stations die zijn geïnspireerd door muziek die je al beluistert, stations van Apple en genrestations die voor jou zijn gepersonaliseerd. iTunes Radio past zich dynamisch aan jouw muzieksmaak aan, afhankelijk van de muziek die je beluistert en downloadt. Des te vaker je iTunes Radio en iTunes gebruikt, des te beter kan worden ingeschat wat je leuk vindt, zodat de aangeboden muziek steeds meer op je smaak kan worden afgestemd. En hoor je iets wat je aanstaat, dan kun je dat met één tikje kopen. Verder kun je in iTunes Radio exclusief luisteren naar nieuwe nummers van topartiesten en gebruikmaken van Siri.

De App Store bevat meer dan 900.000 apps en is daarmee ‘s werelds grootste marktplaats voor apps. Popular Apps Near Me in iOS 7 is een nieuwe manier om apps te zoeken op basis van je huidige locatie. In iOS 7 worden al je apps bovendien automatisch bijgewerkt. De App Store bevat ook een nieuwe categorie voor kinderen, waarin leerkrachten en ouders gericht kunnen zoeken naar apps voor kinderen van een specifieke leeftijd.

Andere nieuwe iOS 7-functies zijn:

  • Een nieuwe functie voor het vergrendelen van Zoek mijn iPhone, zodat je je Apple ID en wachtwoord moet invoeren voordat je Zoek mijn iPhone kunt uitschakelen, gegevens kunt wissen of een apparaat dat op afstand is gewist opnieuw kunt activeren.
  • Een nachtmodus in Kaarten die reageert op omgevingslicht bij gebruik in het donker.
  • FaceTime-geluid voor gesprekken met hoge kwaliteit via een gegevensnetwerk.
  • De synchronisatie van meldingen, zodat bijvoorbeeld een melding die je op het ene apparaat negeert automatisch op al je apparaten wordt genegeerd.
  • Je telefoon, FaceTime en Berichten blokkeren voor specifieke personen.
  • Tencent Weibo-ondersteuning voor gebruikers in China, een woordenboek Chinees-Engels en verbeterde invoer van het Chinees, waaronder handschriftherkenning voor diverse Chinese tekens.
  • De mogelijkheid voor bedrijven om iPhones en iPads efficiënter te implementeren en te beheren.
  • Verbeterde auto-integratie, waardoor je nu voor het eerst ook in de auto een echte Apple ervaring wordt geboden.

* Engels (VS), Frans en Duits zijn vanaf de introductie van iOS 7 beschikbaar. Andere talen worden later toegevoegd.

Tagged with →  
Share →