Apple heeft een evaluatieversie van OS X Mavericks voor ontwikkelaars uitgebracht. Dit is alweer de tiende belangrijke nieuwe versie van ‘s werelds meest geavanceerde besturingssysteem. OS X Mavericks, dat meer dan 200 nieuwe functies bevat, stelt Kaarten en iBooks beschikbaar op de Mac en introduceert tags en tabbladen in de Finder, nieuwe coretechnologieën die garant staan voor ongekende prestaties en een uiterst efficiënt stroomgebruik en een splinternieuwe versie van Safari. Verder biedt deze versie ondersteuning voor meerdere beeldschermen, iets wat intensieve gebruikers zeker zullen waarderen. Deze evaluatieversie van OS X Mavericks is per direct beschikbaar voor deelnemers aan het Mac Developer Program. Mac-gebruikers kunnen OS X Mavericks in het najaar downloaden in de Mac App Store.

“De Mac blijft de pc-industrie telkens weer een stap voor en OS X is nog altijd ‘s wereld meest innovatieve en gebruiksvriendelijkste besturingssysteem”, aldus Craig Federighi, vice president Mac Software Engineering van Apple. “Met de nieuwe programma’s Kaarten en iBooks, de tags en tabbladen in de Finder, de ondersteuning voor meerdere beeldschermen, de geavanceerde prestaties, het efficiënte stroomgebruik en de splinternieuwe versie van Safari is OS X Mavericks de beste versie ooit.”

De geavanceerde locatievoorzieningen, de heldere vectorafbeeldingen, de schitterende 3D-weergave en de interactieve Flyover-functie van Kaarten in iOS zijn voortaan ook beschikbaar op de Mac. Met Kaarten kun je op de Mac een route plannen en deze direct naar je iPhone versturen, zodat je onderweg via gesproken instructies naar je bestemming wordt geleid. Door de integratie van Kaarten in Mavericks heb je in Mail, Contacten en Agenda de beschikking over handige plattegronden. Ontwikkelaars kunnen de Map Kit-API gebruiken om deze krachtige voorziening ook in hun eigen programma’s in te bouwen. In iBooks heb je direct toegang tot je hele iBooks-bibliotheek en kun je in de iBooks Store rondsnuffelen in het aanbod van meer dan 1,8 miljoen titels, variërend van studieboeken en klassiekers tot de allernieuwste bestsellers. iBooks werkt naadloos tussen alle apparaten. Je kunt dus op je Mac beginnen in een boek en notities en markeringen toevoegen, en daarna op je iPad de draad oppakken.

OS X Mavericks biedt nieuwe krachtige gebruikersfuncties die het werken met een Mac verder verbeteren. Met tags kun je al je bestanden op je Mac of in iCloud overzichtelijk ordenen, zodat je alles snel weer terugvindt. Je kunt je huidige bestanden in de Finder of in iCloud van een tag voorzien of een tag toevoegen bij het bewaren van een nieuw bestand. Tags worden in de navigatiekolom van de Finder weergegeven, zodat je je bestanden per project of per categorie kunt weergeven. Met de tabbladen in de Finder wordt je bureaublad een stuk overzichtelijker. Meerdere Finder-vensters kunnen namelijk in één venster met meerdere tabbladen worden opgenomen. Je kunt de weergave voor elk tabblad afzonderlijk aanpassen, bestanden van het ene naar het andere tabblad verplaatsen en de Finder zelfs schermvullend met meerdere tabbladen weergeven. Met Mavericks kun je heel eenvoudig met meerdere beeldschermen werken. De menubalk en het Dock zijn op elk beeldscherm beschikbaar en je kunt zowel programma’s in vensters als schermvullende programma’s op elk beeldscherm uitvoeren, zonder dat hier enige configuratie voor nodig is. Met Mavericks kun je via Apple TV en AirPlay zelfs je HD-tv als tweede scherm gebruiken.

Dankzij de nieuwe coretechnologieën in OS X Mavericks reageert je Mac nog sneller en is-ie nog zuiniger in het gebruik. Timer Coalescing plaatst bewerkingen die diep in de kern van het systeem worden uitgevoerd bij elkaar, zodat de processor langer in de energiezuinige stand kan blijven. Hierdoor verbruikt de computer minder energie zonder dat de prestaties of de reactietijd hieronder lijden. App Nap vermindert het energieverbruik van programma’s die niet worden gebruikt. En de Compressed Memory-technologie zorgt ervoor dat je Mac altijd even snel is. Zodra het geheugen van je Mac vol dreigt te raken, worden gegevens die je niet gebruikt automatisch gecomprimeerd. Zodra je deze gegevens weer nodig hebt, worden ze automatisch gedecomprimeerd.

De nieuwe versie van Safari is razendsnel en is voorzien van een aantal innovatieve functies en baanbrekende technologieën. De JavaScript-prestaties, het energieverbruik en de geheugenefficiëntie van het nieuwe Safari zijn ongekend voor een browser. Dankzij de nieuwe process-per-tab-architectuur is Safari nog sneller, stabieler en veiliger. Met de nieuwe functie voor gedeelde koppelingen kun je nieuwe informatie van Twitter en LinkedIn eenvoudig op één centrale plek bekijken, lezen en delen.

Andere nieuwe functies van OS X Mavericks zijn:

  • iCloud-sleutelhanger, waarmee je inloggegevens, creditcardnummers en Wi-Fi-wachtwoorden veilig kunt bewaren. Deze gegevens worden naar al je apparaten gepusht, zodat je ze niet meer hoeft te onthouden. De gegevens die op je Mac worden bewaard en naar je apparaten worden gepusht, zijn versleuteld met de krachtige AES-256-codering.
  • Een nieuwe versie van Agenda met integratie met Kaarten, de mogelijkheid om doorlopend te scrollen zodat je snel door weken of maanden kunt bladeren en een nieuw informatiepaneel waarin je snel activiteiten kunt aanmaken of bewerken.
  • Interactieve meldingen, zodat je zonder het huidige programma te hoeven verlaten kunt reageren op een bericht of FaceTime-gesprek of een e-mail kunt verwijderen. Websites kunnen nu ook gebruikmaken van meldingen om je op de hoogte te houden van het laatste nieuws, sportuitslagen en andere belangrijke informatie. De nieuwe “Terwijl u weg was”-meldingen vertellen je wat er gebeurd is terwijl je Mac in de sluimerstand stond.
  • Xcode 5 met krachtige, intuïtieve nieuwe tools voor ontwikkelaars, die elk aspect van de prestaties van programma’s en het energieverbruik meten en waarmee programma’s kunnen worden getest.
Tagged with →  
Share →