Apple introduceert ResearchKit en geeft medisch onderzoekers hulpmiddelen in handen om de wereld van medisch onderzoek revolutionair te veranderen

Nieuwe apps voor hulp bij onderzoek naar astma, borstkanker, hart- en vaatziekten, diabetes en de ziekte van Parkinson

SAN FRANCISCO, 9 maart 2015 – Apple introduceert vandaag ResearchKit, een framework op basis van opensourcesoftware dat ontworpen is voor medisch en gezondheidswetenschappelijk onderzoek, waarmee artsen en wetenschappers vaker en nauwkeuriger gegevens van deelnemers kunnen verzamelen met behulp van iPhone-apps. Onderzoeksinstellingen van wereldklasse hebben inmiddels al apps met ResearchKit ontwikkeld voor onderzoek naar astma, borstkanker, hart- en vaatziekten, diabetes en de ziekte van Parkinson.* De gebruikers beslissen zelf of ze aan een studie willen deelnemen en hoe hun gegevens uitgewisseld worden.

“Er zijn al miljoenen klanten die iOS-apps gebruiken om hun gezondheid te monitoren en te verbeteren. Nu er wereldwijd honderden miljoenen iPhones in gebruik zijn, zagen we een kans voor Apple om een nog groter effect te sorteren door mensen in staat te stellen deel te nemen en bij te dragen aan medisch onderzoek”, aldus Jeff Williams, senior vice president of Operations bij Apple. “Met ResearchKit krijgt de wetenschappelijke gemeenschap toegang tot een gevarieerde, mondiale bevolking en tot meer manieren dan ooit om gegevens te verzamelen.”

ResearchKit tovert iPhone om tot een krachtig hulpmiddel voor medisch onderzoek. Als de gebruiker toestemming geeft, krijgen apps de beschikking over gegevens uit de Gezondheid-app zoals gewicht, bloeddruk, bloedsuikerwaarden en het gebruik van astma-inhalatoren, die door apparaten en apps van andere fabrikanten worden gemeten. HealthKit is een software-framework dat Apple met iOS 8 heeft geïntroduceerd om ontwikkelaars mogelijkheden te bieden om gezondheids- en fitnessapps met elkaar te laten communiceren. ResearchKit kan de gebruiker ook vragen om toegang tot de versnellingsmeter, microfoon, gyroscoop en gps-sensoren in iPhone om inzicht te krijgen in het loopgedrag, eventuele motorische beperkingen, fitness-gegevens, spraak en geheugen van de patiënt.

Met ResearchKit wordt het ook eenvoudiger deelnemers voor grootschalige studies te werven en een dwarsdoorsnede van de bevolking te betrekken – niet alleen de mensen die zich binnen reisafstand van een instelling bevinden. Deelnemers aan een onderzoek kunnen direct vanuit de app taken voltooien of evaluaties invullen, zodat onderzoekers minder tijd kwijt zijn aan papierwerk en meer tijd kunnen besteden aan het analyseren van gegevens. ResearchKit biedt onderzoekers bovendien de mogelijkheid een interactief proces voor geïnformeerde toestemming aan te bieden. De gebruikers kiezen aan welke onderzoeken ze deelnemen en welke gegevens ze per onderzoek willen indienen.

“We zijn enthousiast over het gebruik van deze nieuwe ResearchKit-tools van Apple om eenvoudig met een iPhone-app het aantal deelnemers te vergroten en snel nog meer informatie te verzamelen. Met de gegevens die hiermee worden verzameld, komen we een stap dichter bij de ontwikkeling van persoonlijke zorg”, vertelt Patricia Ganz, arts en docent aan de UCLA Fielding School of Public Health en directeur van Cancer Prevention & Control Research aan het Jonsson Comprehensive Cancer Center van UCLA. “Met de toegang tot meer gevarieerde, door patiënten gerapporteerde gezondheidsgegevens kunnen we een beter begrip krijgen van de langetermijneffecten van behandelingen van kanker en van de ervaringen van patiënten met borstkanker.”

“Voor onderzoek naar manieren om betere diagnoses te stellen en ziekten te voorkomen, zijn we afhankelijk van de cijfers. Door gebruik te maken van het nieuwe ResearchKit-framework van Apple kunnen we de deelname uitbreiden tot buiten de plaatselijke gemeenschap en aanzienlijk meer gegevens vastleggen om een beter begrip van astma te krijgen”, aldus Eric Schadt, PhD, Jean C. and James W. Crystal Professor of Genomics bij de Icahn School of Medicine van Mount Sinai en directeur-oprichter van het Icahn Institute for Genomics and Multiscale Biology. “Door de geavanceerde sensoren van iPhone te gebruiken, kunnen we de conditie van een astmapatiënt beter modelleren om een meer persoonlijke en nauwkeurige behandeling te bieden.”

De app “Asthma Health”, ontwikkeld door de Icahn School of Medicine van Mount Sinai en LifeMap Solutions, is ontworpen om de voorlichting en het zelfonderzoek van astmapatiënten te vergemakkelijken, positieve gedragsveranderingen tot stand te brengen en de naleving van behandelplannen volgens actuele astmarichtlijnen te versterken. In het onderzoek worden patronen van symptomen bij een patiënt en potentiële triggers van aanvallen geregistreerd, zodat onderzoekers nieuwe manieren kunnen ontdekken om de behandeling van astma persoonlijker te maken.

De app “Share the Journey”, ontwikkeld door het Kankerinstituut Dana-Farber, Penn Medicine, Sage Bionetworks en het Jonsson Comprehensive Cancer Center van UCLA, is een wetenschappelijk onderzoek dat erop gericht is beter te begrijpen waarom sommige overlevenden van borstkanker sneller herstellen dan andere, waarom de symptomen in de loop der tijd gaan variëren en wat eraan gedaan kan worden om de symptomen te verminderen. “Share the Journey” maakt gebruik van onderzoeks- en sensorgegevens op iPhone om vermoeidheid, stemmingswisselingen en cognitieve veranderingen, slaapstoornissen en verminderde beweging te registreren.

De app “MyHeart Counts”, ontwikkeld door Stanford Medicine, meet activiteiten en maakt gebruik van gegevens over risicofactoren en evaluaties om onderzoekers te helpen nauwkeuriger te beoordelen hoe de activiteiten en levensstijl van een deelnemer de cardiovasculaire gezondheid beïnvloeden. Door deze invloeden op een bredere schaal te bekijken, kunnen onderzoekers beter begrijpen hoe het hart gezonder kan blijven.

Het General Hospital van Massachusetts heeft de app “GlucoSuccess” ontwikkeld om meer begrip te krijgen van de manier waarop de verschillende aspecten van het leven van een patiënt – dieet, fysieke activiteiten en medicatie – de bloedsuikerwaarden beïnvloeden. Met de app kunnen deelnemers bepalen welke voedselkeuzes en activiteiten de beste glucosewaarden opleveren, zodat ze zelf een duidelijk verband kunnen zien en hun eigen gezondheid beter in de hand kunnen hebben.

De app “Parkinson mPower” is ontwikkeld door Sage Bionetworks en de University of Rochester, en helpt patiënten met de ziekte van Parkinson hun symptomen bij te houden door activiteiten te registreren met de sensoren van hun iPhone. Deze activiteiten zijn onder meer een geheugenspel, tikken met de vingers, spreken en lopen. De gegevens uit de activiteiten en de evaluaties uit de telefoon worden gecombineerd met gegevens van veel verschillende andere deelnemers om het onderzoek naar de ziekte van Parkinson op een niet eerder gekende schaal te stimuleren – waardoor dit de grootste en meest veelomvattende studie naar de ziekte ter wereld wordt.

ResearchKit wordt volgende maand vrijgegeven als opensource-framework. Hiermee krijgen onderzoekers de mogelijkheid bij te dragen aan specifieke activiteitenmodules binnen het framework (zoals het testen van geheugen of loopgedrag) en deze te delen met de mondiale onderzoeksgemeenschap om onze kennis van ziekten verder te verbeteren. Ga voor meer informatie naar www.apple.com/researchkit.

* ResearchKit-apps zijn verkrijgbaar in de App Store in de VS op appstore.com/researchkit en worden in de toekomst in meer landen verkrijgbaar. iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus en de iPod touch van de nieuwste generatie ondersteunen ResearchKit-apps.

Tagged with →  
Share →