yosemite-desktop-hero

Apple heeft op 16-10-2014 aangekondigd dat OS X Yosemite, de nieuwste versie van ’s werelds meest geavanceerde desktopbesturingssysteem, vanaf nu voor Mac-gebruikers gratis verkrijgbaar is in de Mac App Store. Yosemite heeft een strak en modern uiterlijk en is voorzien van de nieuwe Continuïteit-voorzieningen, waarmee activiteiten moeiteloos kunnen worden overgezet tussen Macs en iOS-apparaten, en waarmee je zelfs iPhone-gesprekken via je Mac kunt ontvangen. Yosemite bevat ook de nieuwe Vandaag-weergave, het opnieuw ontworpen Spotlight en bijgewerkte versies van Safari, Mail, Berichten en iTunes.

“OS X Yosemite is de meest geavanceerde versie van OS X die we ooit hebben gemaakt, met een gloednieuw ontwerp, indrukwekkende Continuïteit-voorzieningen en krachtige versies van de apps die je elke dag gebruikt”, aldus Craig Federighi, senior vice president Software Engineering van Apple. “OS X Yosemite is het begin van een nieuw computertijdperk, waarin al je Apple apparaten op een magische manier naadloos samenwerken. Het is iets wat alleen Apple kan doen – en het is vandaag beschikbaar.”

OS X Yosemite heeft een nieuw, strak en modern uiterlijk gekregen, terwijl de kracht en de vertrouwde elementen die je als Mac-gebruiker mag verwachten, zijn gebleven. Door de strakkere knoppenbalken is er meer ruimte voor je materiaal, en de transparantie houdt tijdens het scrollen aanvullend materiaal uit je apps zichtbaar. Andere transparante onderdelen, zoals navigatiekolommen, nemen het beeld van je bureaublad over zodat je altijd weet wat er zich achter het actieve venster bevindt. De app-symbolen hebben een helder en consistent ontwerp en het nieuwe systeemlettertype verbetert de leesbaarheid op elke Mac en ziet er fantastisch uit op een Retina-display.

Yosemite is voorzien van geweldige nieuwe Continuïteit-voorzieningen waardoor je Mac en je iOS-apparaten perfect samenwerken.* Met Handoff worden al je activiteiten – zoals het opstellen van een e-mail of surfen op het web – automatisch van het ene aan het andere apparaat doorgegeven. Met Instant Hotspot is het instellen van je iPhone als hotspot net zo eenvoudig als verbinding maken met een wifinetwerk.** AirDrop werkt nu tussen Mac en iOS, zodat je snel en eenvoudig materiaal tussen apparaten kunt delen. Alle sms-berichten die tot voor kort alleen op je iPhone zichtbaar waren, verschijnen nu in Berichten op je Mac en al je iOS-apparaten. Je kunt zelfs iPhone-gesprekken vanaf je Mac voeren.***

Yosemite introduceert onder meer de volgende innovatieve nieuwe functies:

• De nieuwe Vandaag-weergave in Berichtencentrum, die snel toegang geeft tot informatieve widgets voor Agenda, Weer, Aandelen, Herinneringen, Wereldklok en sociale netwerken. Je kunt ook widgets als Yahoo! Sports uit de Mac App Store toevoegen om je Vandaag-weergave aan te passen.

• Het vernieuwde Spotlight, dat multimedia-informatie direct op je bureaublad presenteert vanuit Wikipedia, Kaarten, Bing, de App Store, iTunes Store en iBooks Store, belangrijke websites, nieuws en bioscooptijden.

• iCloud Drive, waarmee je bestanden van elk type kunt bewaren in iCloud, ze kunt ordenen zoals jij dat wilt, en ze kunt openen op een Mac, iPhone, iPad en zelfs een Windows-pc.

• Een gestroomlijnde nieuwe versie van Safari die de snelste prestaties levert, en waarmee de batterij lang meegaat tijdens het internetten en bekijken van Netflix HD-videostreams op de Mac.

• Een bijgewerkte versie van Mail, met de nieuwe functie Markering, waarmee je snel formulieren en pdf-bestanden kunt invullen en ondertekenen, en met Mail Drop, om gratis en snel grote bestanden tot 5 GB te versturen.

• De verbeterde Berichten-app, waarmee je deelnemers kunt toevoegen aan doorlopende groepsgesprekken, hun locaties op een kaart kunt bekijken, snel bijlagen kunt openen en zelfs het geluid van meldingen kunt uitzetten.

• iTunes 12, met een gestroomlijnde nieuwe look, is snel en eenvoudig te gebruiken en biedt opties om te schakelen tussen je muziekbibliotheek en het zoeken naar nieuwe muziek in de iTunes Store. Dankzij een nieuwe weergave met recente bestanden kun je gemakkelijk de materialen vinden die je onlangs hebt gekocht of afgespeeld.

• Delen met gezin, waarmee gezinsleden door elkaars iTunes-, iBooks- en App Store-aankopen kunnen bladeren en deze kunnen downloaden.

Met zijn platformtechnologieën maakt Yosemite het voor ontwikkelaars bovendien makkelijker om allemaal geweldige nieuwe Mac-apps te maken. Het snelle, moderne en interactieve Swift is een krachtige, geavanceerde programmeertaal voor iOS en OS X waarmee ontwikkelaars veiliger en betrouwbaarder kunnen programmeren. Met SpriteKit kunnen ontwikkelaars realistische bewegingen, belichting en natuurkundige principes integreren in games, en als gebruik wordt gemaakt van integratie met SceneKit, kunnen er moeiteloos games met geanimeerde 3D-scènes en -effecten worden ontwikkeld.

Tagged with →  
Share →