Apple maakt vandaag bekend dat iOS 9, het meest geavanceerde mobiele besturingssysteem ter wereld, vanaf woensdag 16 september beschikbaar is als gratis update voor bezitters van een iPhone, iPad en iPod touch. Met iOS 9 worden iOS-devices slimmer en proactiever, dankzij krachtige zoekfuncties en verbeterde voorzieningen voor Siri, zonder dat de privacy van de gebruiker in het geding komt.

In iOS 9 wordt je interactie met iPad nog beter, dankzij nieuwe multitaskingfuncties waarmee je in twee apps tegelijk naast elkaar kunt werken. Met Beeld in beeld kunnen gebruikers een video bekijken en tegelijk internetten, een mail opstellen of andere apps gebruiken. Ingebouwde apps zijn nog krachtiger geworden. Denk aan de vernieuwde Notities-app, waarmee je ideeën op heel nieuwe manieren kunt vastleggen, gedetailleerde ov-informatie in Kaarten en een compleet nieuwe News-app voor de allerbeste nieuwservaring op een mobiel device.

“iOS 9 zit boordevol intelligente oplossingen, waardoor je nog meer kunt halen uit alles wat je doet met je iPhone en iPad. Siri kan meer dan ooit, en dankzij nieuwe, proactieve assistentie krijg je al dingen gedaan nog voor je het vraagt. Je privacy is bovendien gewaarborgd”, aldus Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering van Apple. “Bij iOS 9 hebben we ons vooral gericht op het versterken van de basis van iOS, met extra aandacht voor kwaliteit. En dankzij de hulp van meer dan een miljoen gebruikers die hebben deelgenomen aan ons eerste publieke bètaprogramma kunnen we nu onze beste iOS-versie ooit uitbrengen.”

Intelligentie
In iOS 9 wordt alles wat je doet op je iPhone nog beter. De slimme functies achter de schermen presenteren de juiste informatie op het juiste moment. Proactieve assistentie levert de meest relevante informatie aan op een bepaald moment van de dag en doet voorstellen voor acties op dat specifieke moment op basis van de apps die je geregeld gebruikt en het moment van de dag waarop je ze gebruikt. Siri heeft een compleet nieuw ontwerp, contextuele herinneringen op basis van tijd en locatie en nieuwe manieren om foto’s en video’s te zoeken. Zoekopdrachten leveren betere resultaten op uit verschillende categorieën, zoals sportuitslagen en wedstrijdschema’s, eenvoudige berekeningen, het weer en aandelenkoersen.

iPad-ervaring
iOS 9 biedt nieuwe multitaskingfuncties die specifiek zijn ontworpen om de mogelijkheden van je iPad uit te breiden:
Met Slide Over kun je gelijktijdig werken in een tweede app zonder dat je de app waar je in werkt hoeft te verlaten. Je kunt gemakkelijk schakelen tussen de twee apps.
Split View maakt het mogelijk tegelijk twee apps naast elkaar in beeld te gebruiken en je beeld groter of kleiner te maken afhankelijk van de app die je het meest nodig hebt.
Met Beeld in beeld kun je verdergaan met een FaceTime-gesprek of een video terwijl je je favoriete apps gebruikt.
Typen gaat sneller en eenvoudiger dankzij een compleet nieuwe balk met handige bewerkingstools, en met nieuwe MultiTouch-bewegingen is het nu nog gemakkelijker tekst te selecteren, te bewerken en te verplaatsen.

Ingebouwde apps
De krachtige ingebouwde apps op iPhone en iPad zijn ontworpen voor alle belangrijke terugkerende taken. iOS 9 bevat een compleet nieuw ontworpen Notities-app, ondersteuning voor openbaar vervoer in Kaarten, een nieuwe News-app en nieuwe mogelijkheden voor Apple Pay.

In de compleet opnieuw ontworpen Notities-app kun je nu snel een schets maken met je vinger, gemakkelijk takenlijstjes maken om je planning onder controle te houden, of direct een foto in een notitie plaatsen. Belangrijke items kunnen direct vanuit andere apps in de Notities-app bewaard worden en blijven via iCloud gesynchroniseerd op alle devices die je hebt ingeschakeld.

Kaarten biedt ondersteuning voor ov-systemen en reisinfo in grote steden, en geeft ingangen en uitgangen van metrostations nauwkeurig aan, zodat elke stap van je reis vooraf duidelijk is. Als je je reis plant, kan Kaarten reizen per trein, metro, bus en te voet combineren, en zie je snel waar je in de buurt iets kunt eten of drinken en kunt shoppen.*

De News-app combineert het aansprekende en gedetailleerde ontwerp van een tijdschrift of krant met de interactieve mogelijkheden van digitale media. News leert je interesses kennen en suggereert op basis daarvan relevant materiaal dat gemakkelijk kan worden gedeeld of voor later kan worden bewaard. De app biedt toegang tot de beste artikelen van meer dan 50 gerenommeerde uitgevers die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor honderden publicaties – nieuws, sport, bedrijfsleven en tijdschriften – en meer dan een miljoen onderwerpen.**

Apple Pay biedt ondersteuning voor Discover, loyaliteitsprogramma’s en creditcards en betaalpassen van deelnemende bedrijven. iOS 9-gebruikers kunnen hun pasgegevens bovendien bewaren in de nieuwe Wallet-app.

De basis
Met deze nieuwe release is de basis van iOS nog krachtiger geworden. De batterij is geoptimaliseerd, zodat een gemiddelde gebruiker een uur langer van zijn device kan genieten, en door het gebruik van een lage energiestand gaat de batterij zelfs nog langer mee.*** Software-updates vragen minder ruimte voor de installatie, en met de optie “Installeer later” kun je updates uitvoeren op een moment dat je je device niet gebruikt. De verbeterde beveiligingsvoorzieningen in iOS 9 zorgen ervoor dat je devices en Apple ID veilig blijven, door de toegangscode die je devices beschermt te versterken en de verificatie op basis van twee factoren te verbeteren door die direct in iOS in te bouwen. Zo wordt het nog lastiger voor kwaadwillenden om toegang te krijgen tot je Apple ID. In de iOS 9-apps en de gebruikersinterface wordt nu gebruikgemaakt van Metal zodat het scrollen sneller gaat, animaties vloeiender worden weergegeven en de algehele prestaties nog verder worden verbeterd.

Beschikbaarheid
iOS 9 is vanaf woensdag 16 september beschikbaar als gratis software-update voor bezitters van een iPhone 4s en nieuwer, iPod touch van de vijfde generatie en nieuwer, iPad 2 en nieuwer, en iPad mini en nieuwer. Sommige voorzieningen zijn mogelijk niet in alle regio’s of talen beschikbaar. Ga voor meer informatie naar http://www.apple.com/ios/.

Tagged with →  
Share →