macOS High Sierra biedt geavanceerde technologie voor opslag, video en graphics


Populaire apps als Foto’s, Safari, Mail verbeterd

Apple heeft een voorproefje laten zien van macOS High Sierra, de nieuwste versie van ’s werelds meest geavanceerde besturingssysteem. Deze update biedt nieuwe coreopslag-, video- en graphicstechnologieën, zodat Mac meteen ook klaar is voor toekomstige innovaties. macOS High Sierra heeft een geheel vernieuwd bestandssysteem en biedt ondersteuning voor High-Efficiency Video Coding (HEVC) en een update van Metal, de geavanceerde graphicstechnologie van Apple en de drijvende kracht achter van alles, variërend van machine learning tot het maken van virtual-reality content. Verder zijn een aantal apps verbeterd waar Mac-gebruikers dagelijks plezier van hebben, waaronder Foto’s, Safari en Mail.

“macOS High Sierra is voorzien van robuuste toekomstgerichte technologie en biedt nieuwe kansen aan ontwikkelaars die gebruik willen maken van machine learning en virtuele content willen maken voor de Mac”, vertelt Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering van Apple.“De kerntechnologie-innovaties in macOS High Sierra zorgen er samen met de vernieuwingen in onze hardware voor dat er met de Mac verdere toekomstgerichte stappen kunnen worden gezet.”

Krachtige nieuwe systeemtechnologieën

Apple File System
Apple File System (APFS) biedt nog betere prestaties, beveiliging en betrouwbaarheid van gegevens en vormt een springplank voor toekomstige innovaties.APFS is een geavanceerde architectuur die is geoptimaliseerd voor moderne massaopslagtechnologie. Met dit systeem kunnen alledaagse zaken als bestanden en adreslijsten kopiëren supersnel worden afgerond. Het systeem beschermt gegevens tegen stroomuitval en systeemcrashes én beveiligt bestanden via ingebouwde encryptie. macOS High Sierra biedt ook volledige lees- en schrijfcompatibiliteit met eerder geformatteerde HFS-schijven en -gegevens en is al berekend op toekomstige ontwikkelingen in opslagtechnologie.

Met Metal 2 haal je zelfs nog meer uit de GPU, waardoor professioneel materiaal creëren, gamen, automatisch leren en nog veel sneller gaat.High-Efficiency Video Coding
Omdat de industriestandaard HEVC (H.265) wordt ondersteund, kunnen videobestanden van 4K in superkwaliteit worden gestreamd en afgespeeld die daarnaast ook nog eens 40 procent kleiner zijn dan bij de huidige H.264-standaard.* Met HEVC maakt Apple het mogelijk om video’s van hoge kwaliteit te streamen op netwerken waarop voorheen alleen streamen in HD mogelijk was. En dankzij de hardwarewijzigingen op de nieuwe iMac en MacBook Pro bieden deze nu ook supersnelle en energiebesparende HVEC-encryptie- en bewerkingsmogelijkheden. 

Metal 2
Metal is de snelste, efficiëntste manier om alles uit het GPU-vermogen van een Mac te halen dat erin zit. Metal 2 is voorzien van een hoogstaande API en verbeterde prestaties waarmee ontwikkelaars hun apps een boost kunnen geven. Daarnaast biedt het ondersteuning voor machine learning dat bij spraakherkenning, natuurlijke-taaltoepassingen en visuele computertechnologie wordt gebruikt. Dankzij de combinatie van Thunderbolt 3 en Metal 2 hebben zelfs de meest veeleisende gebruikers toegang tot krachtige externe GPU’s. Met de External Graphics Developer Kit hebben ontwikkelaars alle hardware en software in handen om hun apps mee te optimaliseren.

Virtual Reality (VR)
Dankzij Metal 2 en de nieuwste Mac-hardware ondersteunt macOS High Sierra nu het maken van virtual-reality content, zodat ontwikkelaars games, 3D- en VR-materiaal kunnen maken waar je helemaal in opgaat. Toonaangevende VR-bedrijven hebben de handen ineengeslagen met Apple om VR-innovaties voor de Mac te realiseren die later dit jaar uitkomen. Zo is Valve hun SteamVR-platform voor macOS aan het optimaliseren en maken ze het gebruik van de HTC Vive-headset mogelijk. Daarnaast zijn Unity en Epic bezig om hun VR-ontwikkelingsmiddelen geschikt te maken voor macOS.Final Cut Pro X gaat ook later dit jaar ondersteuning bieden voor professionele 360-graden workflows, waarbij 360-graden-video’s kunnen worden geïmporteerd, bewerkt en geëxporteerd. 

Favoriete apps van Mac-gebruikers verbeterd

Foto’s
Foto’s in macOS High Sierra is nu voorzien van een vaste navigatiekolom met alle albums en indelingstools. De bewerkingsweergave is nu voorzien van krachtige nieuwe tools, zoals Curven, waarmee kleuren en contrasten nauwkeurig kunnen worden bewerkt. Met Kleurselectie kun je een standaardkleurenpalet aanpassen. Aan Live Photos kun je nu grappige effecten toevoegen. Herinneringen selecteert nu foto’s en video’s rondom diverse nieuwe onderwerpen. Foto’s ondersteunt voortaan externe bewerkingsprogramma’s als Photoshop en Pixelmator. Je kunt ze direct vanuit Foto’s openen en alle bewerkingen worden in de fotobibliotheek bewaard. Voor het eerst worden ook projectextensies van derden ondersteund, zodat gebruikers direct vanuit Foto’s gebruik kunnen maken van afdruk- en publiceerdiensten als Animoto, ifolor, Shutterfly, WhiteWall en Wix.

Andere verbeterde apps:
• Safari kan Reader nu automatisch gebruiken om artikelen in een kale, overzichtelijke structuur weer te geven. Daarnaast verhindert ‘Automatisch afspelen blokkeren’ dat media met geluid automatisch in de browser wordt afgespeeld.
• Slimme antitrackingtechnologie in Safari maakt gebruik van machine learning om trackinggegevens te herkennen en te verwijderen waarmee adverteerders het doen en laten van gebruikers op het internet proberen te volgen. 
• Mail doorzoeken gaat nog makkelijker en sneller dankzij Top Hits, waarmee de relevantste resultaten boven aan de berichtenlijst van de gebruiker komen te staan.
• Siri op de Mac reageert nu met een stem die natuurlijker en expressiever klinkt. En als Apple Music wordt gebruikt, leert Siri de muziekvoorkeuren van de gebruiker kennen, maakt Siri persoonlijke playlists aan en beantwoordt Siri eenvoudige vragen over muziek.
• In Notities kunnen voortaan eenvoudige tabellen worden gebruikt. De gebruiker kan in cellen typen, dingen aanpassen en rijen/kolommen verplaatsen.
• Spotlight biedt statusinformatie over vluchten, inclusief aankomst- en vertrektijden, vertragingen, gates, terminals en zelfs een kaart van de vliegroute.
• Met iCloud-bestandsdeling kunnen gebruikers ieder bestand delen dat in iCloud Drive wordt bewaard en samenwerken met andere mensen.
 
Prijzen en beschikbaarheid
De preview van macOS High Sierra voor ontwikkelaars is vanaf vandaag beschikbaar voor leden van het Apple Developer Program op developer.apple.com. Eind juni wordt op beta.apple.com een bètaversie beschikbaar gemaakt voor Mac-gebruikers. Dit najaar kan macOS High Sierra als gratis software-update worden gedownload in de Mac App Store. Ga voor meer informatie naar apple.com/macos/high-sierra-preview.

Tagged with →  
Share →