Apple heeft vandaag de compleet vernieuwde Apple TV aangekondigd. De nieuwe Apple TV, die werkt met apps die speciaal voor de tv zijn ontwikkeld, biedt een compleet nieuwe ervaring. Met de apps op Apple TV kies je zelf wat je wilt bekijken en wanneer je dat wilt doen. De afstandsbediening van de nieuwe Apple TV ondersteunt Siri, zodat je met behulp van je stem tv-programma’s en films van verschillende aanbieders kunt zoeken.

De Apple TV is helemaal opnieuw ontworpen en bevat de nieuwste hardware. Ook is er een nieuwe intuïtieve en leuke gebruikersinterface: Siri Remote. Apple TV draait op het splinternieuwe besturingssysteem tvOS, dat is gebaseerd op iOS van Apple. Miljoenen iOS-ontwikkelaars kunnen nu innovatieve apps en games voor Apple TV maken, die gebruikers downloaden uit de nieuwe Apple TV App Store.

“iOS-apps hebben voor allerlei innovaties op het gebied van entertainment en programmeren gezorgd. Die mogelijkheden willen we nu ook bieden voor tv”, aldus Eddy Cue, senior vice president Internet Software and Services van Apple. “Apps maken tv-kijken nog leuker. Wij denken dat apps de toekomst van het tv-kijken zijn.”

Met de nieuwe Siri Remote kun je veel makkelijker je favoriete materiaal selecteren en ook scrollen en navigeren. Daarnaast zorgt de Siri Remote voor een unieke interactieve ervaring, want met het glazen touchpad kun je op de nieuwe Apple TV zowel met kleine, precieze bewegingen als met grote swipebewegingen werken. Met het touchpad kun je de Apple TV op een natuurlijke manier bedienen, zelfs als het tv-scherm aan de andere kant van de kamer staat. Ontwikkelaars kunnen de ingebouwde versnellingsmeter, de gyroscoop en het touchpad van de Siri Remote gebruiken om games en andere apps te maken die nog nooit eerder voor de tv beschikbaar waren.

Met Siri kun je met je stem heel makkelijk tv-programma’s en films zoeken op titel, genre, cast, crew, beoordeling of populariteit. Je zegt bijvoorbeeld: “Show me New Girl”, “Find the best funny movies from the ’80s”, “Find movies with Jason Bateman” of “Find popular TV shows for kids”. Apple TV zoekt in iTunes en populaire apps van Netflix, Hulu, HBO en Showtime en toont vervolgens alle manieren waarop de gevonden tv-programma’s en films kunnen worden afgespeeld. Daarnaast kun je via Siri gemakkelijk vooruitspoelen of terugspoelen en over het scherm navigeren. Ook kun je snel de sportuitslagen, de beursberichten en het weerbericht tonen.*

tvOS is het nieuwe besturingssysteem voor Apple TV. De tvOS SDK bevat tools en API’s waarmee ontwikkelaars kijkers een sublieme ervaring kunnen bieden, net zoals ze voor iPhone en iPad doen. De nieuwe, krachtigere Apple TV bevat de door Apple ontwikkelde A8-chip, die voor nog betere prestaties zorgt en ontwikkelaars in staat stelt om spannende games en aangepaste apps voor Apple TV te maken. tvOS ondersteunt belangrijke iOS-technologieën, waaronder Metal, voor gedetailleerde graphics en complexe visuele effecten, en Game Center, waarmee je games met je vrienden kunt spelen en delen.

Prijzen en verkrijgbaarheid
De nieuwe Apple TV is vanaf eind oktober verkrijgbaar in een 32-GB en 64-GB model via Apple.com/nl en bij de Apple Store en bepaalde erkende Apple resellers. Prijzen worden bekendgemaakt wanneer de Apple TV beschikbaar is. Op developer.apple.com/xcode/downloads is vanaf vandaag een nieuwe bètaversie van Xcode voor ontwikkelaars beschikbaar, inclusief de tvOS SDK. Via developer.apple.com/tvos/ kunnen ontwikkelaars een Apple TV Developer Kit aanvragen.

* De beschikbaarheid en functies van Siri verschillen per land. Voor sommig materiaal is een abonnement vereist.

Tagged with →  
Share →