Apple heeft tijdens de WWDC 2013 een tipje van de sluier opgelicht over de toekomst van professionele desktopcomputers, waarbij de nieuwe Mac Pro centraal stond. De Mac Pro heeft een revolutionaire uniforme thermische core, een geheel vernieuwde desktoparchitectuur en een ontwerp waarin alles draait om prestaties. Verder is deze computer voorzien van de allernieuwste Xeon-processors, twee grafische processors, Thunderbolt 2, flashopslag op basis van PCIe en supersnel ECC-geheugen. Het is bijna niet voor te stellen dat dit alles past in de compacte behuizing van 25,1 centimeter hoog.

“Met de allernieuwste Xeon-processors, twee FirePro grafische processors, ECC-geheugen, op PCIe gebaseerde flashopslag en Thunderbolt 2, die allemaal zijn ontworpen rondom de revolutionaire thermische core, is de allernieuwste Mac Pro de meest revolutionaire Mac die je ooit hebt gezien”, aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Product Marketing van Apple. “En al deze prestaties en uitbreidingsmogelijkheden zijn verpakt in een verbluffend nieuw ontwerp dat slechts 1/8 van het vorige formaat is. Maar het mooiste van alles is wel dat deze Mac in de Verenigde Staten zal worden geassembleerd.”

De nieuwe Mac Pro is helemaal opgebouwd rondom de ingenieuze thermische core. Deze zorgt ervoor dat het systeem de thermische capaciteit efficiënt over alle processors kan verdelen. Het resultaat: een professioneel desktopsysteem met baanbrekende prestaties in een behuizing die nog maar 1/8 van de huidige Mac Pro is. De allernieuwste Intel Xeon E5-processors (verkrijgbaar in configuraties tot 12 cores) leveren tweemaal zoveel drijvendekommaprestaties. Dankzij de twee AMD FirePro grafische processors is de nieuwe Mac Pro tot 2,5 keer zo snel als de huidige Mac Pro en heeft dit systeem een rekenkracht tot maar liefst 7 teraflops. Daarnaast is de nieuwe Mac Pro voorzien van op PCIe gebaseerde flashopslag die tot 10 keer sneller is dan traditionele harde schijven in desktopcomputers. Het allernieuwste 1866-MHz ECC DDR3-geheugen met vier kanalen levert een geheugenbandbreedte tot wel 60 GBps.* Met deze krachtpatser kun je dus ongestoord 4K-videomateriaal met een volledige resolutie bewerken, terwijl op de achtergrond effecten worden gerenderd.

De nieuwe Mac Pro biedt de meeste uitbreidingsmogelijkheden die een Mac ooit heeft gehad. Op de zes Thunderbolt 2-poorten, die aan elk extern apparaat een bandbreedte kunnen leveren van maar liefst 20 Gbps, kun je externe opslagapparaten, meerdere PCI-uitbreidingschassis, audio- en videoapparatuur en de allernieuwste externe beeldschermen aansluiten, zoals 4K-beeldschermen. Bovendien kun je via elke Thunderbolt 2-poort tot zes apparaten doorlussen. Een snelle rekensom leert dus dat je tot maar liefst 36 snelle randapparaten kunt aansluiten. Thunderbolt 2 is volledig compatibel met alle huidige Thunderbolt-apparatuur. Je kunt dus sneller en eenvoudiger dan ooit gegevens uitwisselen tussen verschillende Macs.

De nieuwe Mac Pro komt later dit jaar op de markt. Ga voor meer informatie naar www.apple.com/mac-pro.

* Vermelde prestaties zijn gebaseerd op technische specificaties van prototypen van Mac Pro per juni 2013.

Tagged with →  
Share →