Apple heeft vandaag een update van Final Cut Pro X, Motion en Compressor uitgebracht.

De bijgewerkte software bevat nieuwe animatiefunctionaliteit en belangrijke verbeteringen die de bewerking, compilatie en oplevering van videomateriaal versnellen. Final Cut Pro 10.2 bevat nu voor het eerst schitterende 3D-titels, verbeterde maskers voor kleurbewerking en effecten en ondersteuning van een groter aantal camerastructuren, plus RED RAW-verwerking op basis van GPU-versnelling. Motion 5.2 breidt de functionaliteit op het gebied van 3D-titels uit met de mogelijkheid om zelf materialen en omgevingen te creëren en die direct naar Final Cut Pro X te publiceren. En met Compressor 4.2 zet je gemakkelijk een film klaar voor verkoop in de iTunes Store.
 
“Voor iedereen die films edit, van doorgewinterde Hollywood-regisseur tot beginnende filmmaker, betekent Final Cut Pro X een andere manier van werken”, zegt Philip Schiller, senior vice president Worldwide Marketing van Apple. “Met de update van Final Cut Pro X, Motion en Compressor wordt het nog gemakkelijker om films te editen, van titels te voorzien en klaar te zetten voor publicatie.”
 
“We waren bij het monteren van Focus heel blij met Final Cut Pro X”, zeggen Glenn Ficarra en John Requa, regisseurs van de bioscoopfilm “Focus” die in 2015 wordt uitgebracht. “We hebben de bioscoopaftiteling voor de film in Final Cut Pro gemaakt. Met de nieuwe 3D-tekstfunctionaliteit en effecten kunnen we de grafische bewerking van onze films naar een nog hoger niveau tillen. Voor onze volgende film gaan we dan ook de nieuwe versie van Final Cut Pro gebruiken.”
In Final Cut Pro 10.2 maak je prachtige 3D-titels door te slepen. De app wordt geleverd met eenvoudige sjablonen om snel aan de slag te gaan, maar er zijn ook bioscoopsjablonen met ingebouwde achtergronden en animaties. Gebruikers kunnen kiezen uit een aantal tekststijlen en hun titels met honderden combinaties van materialen, belichting en kaders afstemmen op hun eigen voorkeuren. Bovendien kunnen ze 2D-titels converteren naar 3D en de veranderingen in realtime bekijken. Er kunnen maximaal vier videoscopes tegelijk worden weergegeven om de nauwkeurigheid van kleurbewerkingen te vergroten. Ook biedt Final Cut Pro 10.2 verbeterde vormmaskers voor alle mogelijke effecten, die als preset kunnen worden bewaard voor later gebruik. Daarnaast ondersteunt Final Cut Pro 10.2 nog meer videostructuren, waaronder Panasonic AVC-Ultra en Sony XAVC-S, en verlopen het transcoderen, afspelen en renderen van RED RAW-bestanden nog sneller dankzij GPU-versnelling, waarbij ook de twee GPU’s van Mac Pro worden ondersteund.
 
Voor video-editors en animatieprofessionals biedt Motion 5.2 nog meer mogelijkheden op het gebied van 3D-titels. In deze app kun je nu dynamische titels maken, compleet met variërende belichting en camerahoeken. Ook meerlaagse scènes met 3D-titels die zeer realistische schaduwen en weerspiegelingen werpen op andere objecten zijn mogelijk. Dankzij tientallen externe partners zijn er nog meer mogelijkheden voor prachtige 3D-titels. Binnenkort worden honderden nieuwe 3D-sjablonen uitgebracht door ontwikkelaars als Ripple Training, motionVFX en FxFactory. En al deze sjablonen werken vlekkeloos in de nieuwe versies van Motion en Final Cut Pro. Motion omvat daarnaast twaalf nieuwe generatoreffecten, verbeterde keyframing en verbeterde regelaars om maskers en vormen te maken.
 
Met Compressor 4.2 is een film nu nog sneller klaar voor verkoop in de iTunes Store. Je selecteert simpelweg de film, trailer, ondertiteling en eventueel nog andere opties, waarna Compressor een iTunes Store-pakket aanmaakt dat kan worden ingeleverd bij een iTunes-partner voor verkoop in de iTunes Store. Compressor biedt daarnaast belangrijke prestatieverbeteringen op het gebied van codering, waaronder snelle GPU-rendering bij gebruik van de optie ‘Send to Compressor’ en hardwarematig versnelde multi-pass H.264-codering op compatibele systemen.
 
Prijzen en verkrijgbaarheid 
Final Cut Pro 10.2, Motion 5.2 en Compressor 4.2 zijn vanaf vandaag verkrijgbaar in de Mac App Store voor respectievelijk € 299,99, € 49,99 en € 49,99 voor nieuwe gebruikers en als gratis update voor bestaande klanten.
Tagged with →  
Share →